TERIMA KASIH KERANA MENGUNJUNGI BLOG SAYA

Arkib Blog

Isnin, 26 Mac 2012

Tip

Ok.. Ni ade 1 tip bagi mereka-mereka yg berjigging waktu mlm.. Sekiranya anda hendak mengecas jig luminous anda dgn cepat.. Anda boleh gunakan Blacklight.. Seperti gambar di bawah.. Diharap tip ini dpt membantu anda.. Peace..

Photobucket

Ahad, 25 Mac 2012

My jigging stuff

Reel yg aku guna pakai dlm light jigging adalah dari keluaran Avet.. Model Sx 2speed.. Harga pasaran di Malaysia adalah sekitar RM 950 - 1100 Size reel ini adalah lebih kurang sama dgn reel ajiking projigger.. cuma sedikit berat..

Photobucket


Two Speed Model, Gear Ratio H6.3:1, L3.8:1

Lever Drag control system with pre-set drag feature.

9 lb Max Drag on Strike with Free Spool.

New cast control system only available from Avet Reels.
(prevention of backlash and as an line out adjustment for live bait fishing)

100% machined, Type 2 anodized, True-One piece aluminum frame.

8 stainless steel ball bearings.

Stainless steel fasteners, springs, clips.

Stronger design with larger line capacity in its class.

All new revolutionary, extremely stable AveDrag drag washer with smooth control at all conditions.

Proudly designed, machined and assembled in USA.

**Rod mount clamp available as an accessory.

Technical Data
Line capacity:
20lb - 220yd *
16lb - 375yd *
12lb - 450yd *
*Note: Line diameter varies by manufacturer.

Weight
14.8 oz

Manakala utk Rod aku telah menggunakan produk dari Gawas.. ModelG98-62HF1 PE2.5 L.PWR : 8kg Line : 16 - 35Lb Jig WT : 100 - 250g. Ring semua dari fuji termasuk reel handle.. Kelebihan rod ini ialah amat ringan di bandingkan dgn rod - rod yg berada dlm pasaran.. Harga rod sekitar RM800 - 930

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Sabtu, 24 Mac 2012

Trip Pada 18HB March 2012

Agak lama aku tidak update blog.. hehehe.. Bkn apa.. Malas pun ye gak.. Tapi takpe aku ade cerita baru nak kongsi.. Cam biase port jigging kegemaran biasa la Tg. Tuan..
Tak tau kenapa port ni mcm dah sebati dlm sanubari.. cewahhhh.. poyo.. Berbekal peralatan terbaru.. Kirenye trip nak mengetest leniii..

Reel dari Avet Sx 2speed di pairkan bersama Rod Gawas PE2.5 (adik beradik Xzoga).. BC type.. Mainline aku guna braid dari Gawas 30lb telah aku Fg kan bersama Shockleader 60lb dari Xzoga.. Puas hati beb.. Telah berjaya mendaratkan seekor Baracuda hampir seberat 4kg.. Amin..

Photobucket

Sebelom aku berjaya mendaratkan Baracuda ni.. Aku telah menggunakan set kepunyaan tekong dan berjaya mendaratkan seekor Senangin ataupun panggilan tempatan Gubal sekitar 3.2kg.. yahoooo.....

Photobucket

Kesimpulannye bagi aku trip ini dianggap berjaya.. Walaupun tidak bagi sahabatku.. next time maybe.. Janji ada hasil utk dibawa pulang.. Peace yoo!!!!

Photobucket

Rabu, 6 Julai 2011

Isnin, 4 Julai 2011

Trip Jigging Ke2 Pada 29hb Jun 2011

Tanggal 29hb Jun 2011 adalah cuti Israk Mikraj bagi N.Sembilan. Di kesempatan itu aku mengambil keputusan mengadakan trip jigging ringan di lokasi Tanjung Tuan coz aku dah jatuh cinta dengan lokasi ini. Di samping itu dapat menjimatkan kos yang sedia maklum kos memancing ni memang agak tinggi.

Photobucket

Kekuatan ahli yang sepatutnya menjayakan trip ini adalah seramai 4 orang. Tetapi di saat akhir salah seorang sahabatku terpaksa menarik diri coz masalah kesihatan isteri beliau yang berbadan dua.

Sahabatku Tuan Cottai
Photobucket

Sahabatku Tuan Shafik
Photobucket

Dan Aku Seorang Penulis
Photobucket

Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari. Begitulah keadaan yang kami alami, hujan lebat membasahi bumi Tanjung Tuan dari pagi hingga ke 2ptg.

Photobucket

Alhamdullillah. Jam 2 ptg cuaca sudah kembali cerah tetapi mendung. Orang kata lepas hujan time ikan makan. Betul ke? Keadaan laut selepas hujan amat-amat tenang sekali.

Photobucket

Tekong Jigging khidmatnya ku tagih pada hari tersebut

Photobucket

Lihat lah panorama indah ciptaan yg MAHA ESA.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Trip kali ini bole aku sifatkan kurang berjaya berbanding trip yg pertama. Rezeki itu di tangan tuhan apa yg penting usaha. Hanya seekor Bantal Emas seberat 4.3kg sahaja yang berjaya didaratkan olehku.

Photobucket



Sahabatku Shafik juga mendapat strike tetapi culas.

Bersambung

Ahad, 3 Julai 2011

Trip Pertama Jigging 25hb Jun 2011

Photobucket

Trip pertama aku berjigging di Tanjung Tuan, Port Dickson adalah pada 25hb Jun 2011, hari Sabtu. Tempoh berjigging adalah sekitar 5jam sahaja dari pukul 2.00 ptg sehingga 7.00ptg. Setengah hari saja beb. Kekuatan ahli cuma 4 org termasuk tekong.

Peralatan yg aku guna pakai adalah seperti:- Reel dari Ryobi Oasys 8000Series dgn braid Pioneer 50Lb 250m, Rod dari Shino Bonito Jig PE1-2, Max Drag 8kg, 1pcs serta Jig dari brand White Rabbit.

Pada jam 2.00 ptg kami semua cargas ke lokasi jigging. Lihat lah panorama indah sekitar Tanjung Tuan yang amat-amat menarik

Photobucket
Photobucket

Sampai di spot masing-masing telah bersedia mengunjun.Spot pertama saudara Shafik telah mendapat strike seekor GT anggaran 2kg.

Photobucket

Tiada sambaran. Tekong mengubah spot kali ini saudara Arol mendapat strike dikuti Shafik dan Aku. Triple hook serentak.

Photobucket

Tekong mengemudi bot ke spot kembali. Kami seperti biase unjun kembali. Banyak mendapat strike tetapi lucut di pertengahan. Salah satu strike daripada tekong



Lebih kurang jam 6.00ptg keadaan arus agak perlahan dan ini mempengaruhi aktiviti ikan. Dalam keadaan arus yang agak tenang tekong berjaya juga mendaratkan seekor jenahak

Photobucket

Jam 6.45ptg kami mengambil keputusan untuk pulang ke pengkalan. Kesimpulannya trip ini bole dikatakan amat berjaya.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Ikatan Terbaik Untuk Light Jigging

FG Knot atau MID Knot

Photobucket

AG Chain Knot